Winning design for Seaford play area announced

The play area design
The play area design

The winning design for the play area at the Salts Recreation Ground has been officially announced.

Designs by Kompan have been voted by the public as the preferred option for the play area.

The winning design was announced at the annual Seaford Town Council meeting held on April 28 at Seaford Head Golf Clubhouse.

A spokesman for Seaford Town Council said: “There has been much anticipation around the announcement of the contractor voted for by the public to design and install the new play area within the Salts Recreation Ground. Council officers are now hard at work with Kompan reviewing the public feedback from the consultation and looking at how to incorporate requests made for additions or moderations to their design of the site.

“This will include additional toddler swings, a play tunnel and where possible some more nautical themes in to the design, among others.

“It is hoped that a contract will be signed by the beginning of May and that work will soon be underway to have the equipment up and running in time for the summer holidays.

“Seaford Town Council would like to thank all those that took part in the consultation. It was vital to get as much public input as possible to ensure that future users of the area get enjoyment and satisfaction from the play space.

“The council would also like to thank the other three companies that put forward designs to be considered in the consultation.”

A consultation, where residents could choose a design for the children’s space at The Salts Recreation Ground on Marine Parade, was launched on April 2 and ran until April 19.

Tender invitations were sent to five play area specialists asking them to submit design proposals for a new children’s space at The Salts.

This followed agreement with Lewes District Council to release more than £200,000 from money received for leisure as a result of new housing in the town.

The play area was the first aspect of the Salts Development Plan to be addressed but council officers are beginning to look at the tennis courts and skate park as the second stage of the development of the site.

A project is also underway to look at the Salts Café and how improvements can be made to the services offered, its visual appearance and bringing it up to a higher standard.

The council said it will be considering whether to look at offering the facility on a long term lease to encourage investment in to the business as a key asset and tourist attraction of the recreation ground.